22. |
Birincisi şu ouz 1903 sırf muhalefet olmak için olmadık yere verilen önerileri karalamış da, işte kendiside söylüyor uzman değilim bildiklerimi söylüyorum diye. Söylediğin şeylerden yola çıkarak zaten birşey bilmiyorsun boşuna uzattıkça uzatmışın olayı.
Dostum bir kaç şey söyleyeyim ilgini çekerse denersin. Ama hepsinden önce, sesin için en doğrusu, en kısa zaman da iyi bir şan hocasından ( Ses Uzmanı - Doktorluk boyutunda ) ders alman.
En başta tizlere çıkmak sanıldığı gibi bir olay değildir. Göğüs sesi, Falset ve Kafa sesi olmak üzere 3 türlü ses verilir. Chest Voice, Head Voice ve Falsetto olarak geçer. Göğüs sesi normal verdiğin sestir. Falset çığlıkvari bir sestir. Oysa Head Voice ki en önemlisi budur ve ikisi arasında köprü görevi görür. Asıl bu ara kısmı geliştirmek için Şan eğitimi almalısın. Çünkü Kafa sesini geliştirmenin, bütün sesinin üzerinde etkisi vardır.
Sesinin zorlandığını ve yanlış kullandığını nerden anlarsın? : Ses kasları, diğer kaslar gibi ağrı yapmaz ( Reflü ve benzeri boğaz ağrıları değil bahsettiğim ). Bu yüzden, zorlansada ses kısıklığı olarak algılarsın durumu. Bu da işini zorlaştırır çünkü ses kısıklığına sadece zorlama sebep olmaz.
- Adem elması dediğimiz yer gırtlak kapakçığı yani. Ses verirken, bas seslerde onun aşağı indiğini görüceksin. Tizlerde yukarı doğru çıktığını. Elini hafifçe boğazına götürüp onu hissetmeye çalış.
- Eğer ki, tiz ve bas ses verirken gırtlak kapakçığın, adem elması kısmı hareket ediyorsa, bu yanlış kullanıyorsun demektir. Yüz maskesi bölgesinden değil de ses kasları üzerinden ses veriyorsun demektir ki bu da sesinin zorlanmasına sebep olur.
- Yapman gereken şey, sesini yüz maskesi kısmına taşımak. Boğazın, alt çenen ve soluk borun yokmuş gibi düşünmelisin. Sadece yüz maskesi, burun boşluğu ve üst damak kısmından ses vermeye odaklanmalısın. Bunu yapmanın en kolay yolu, ağzını sonuna kadar açarak konuşmaya çalışmak - Ağzına şarap mantarı ya da benzeri birşey almak da aynı işlevi görür. Şarkı söylerken ağzını olabildiğince aç.
Peki ses kaslarını nasıl form da tutabilir ve yumuşatabilirsin. Ses kasları da vucudun diğer kasları gibidir. Gerginken çatallı, sert, tonsuz ve renksiz bir ses verirler. Normalde ses kaslarından çıkan ses senin duyduğun kendi sesin değildir. Bebeklerin "bırrrrr" yapışını düşün. Ağzını öyle yapıp ses ver, ses kaslarından çıkan doğal ses aslında öyle birşeydir. Onu duyduğun hale sokan, ağız boşluğun, gırtlak yapın, yüz maske şeklin vs vs dir.
- Bol bol su iç. Ballı süt doğal antibiyotiktir. Ses kaslarını yumuşatmanın bir diğer yolu uyuşturuculardır. Yani vucut kaslarını gevşeten herşey. Şarap, sarhoşluk hissi vs gibi. Bu faydalımıdır? değildir ama ses kaslarının nasıl çalıştığını ve nelerden nasıl etkilendiğini az çok anla diye yazıyorum. Doğal antibiyotiklerle vucut kaslarını yumuşatmak en iyisidir. En doğal antibiyotik de baldır.
- Meyan kökünün yumuşatma etkisi vardır. Boğazına faydası olur. Ses tellerin boğazındaki kaslar içine gömülüdür. O kaslar sert olursa, rahat hareket edemezler. Bu yüzden önemli olan boğaz kaslarını yumuşak ve rahat tutmandır.
- Bitki çayları iyi gelir. Siyah çay içme, kahve içme, sigara asla kullanma. İçki ara ara vucudunu dengede tutmak ve rahatlatmak için kullanabilirsin.
- Yeşil çay iç, siyah çay yerine.
- Yumurta sese iyi gelir derler ama bunun söylenti olduğunuda iddia edenler var.
- Buhar banyosu faydalıdır, denize girmekde öyledir. Duş almak da çok faydalıdır. Vucut kaslarını yumuşattığı için.
- Denize giremiyorsan, çep sodası ve tuzu suyla karıştırıp, burnundan içine çekmek süretiyle boğazını temizleyebilirsin her sabah. Bu çok iyi gelir ve katar (balgam) gibi ses kaslarını etkileyen ve üzerine tutunan her türlü rahatsız edici sıvıyı temizler.
- Fısıldayarak konuşma, bu da sesinin kısılmasına sebep olur.
- Falsetin nefesliyle, kontrolsüz falsetler vermekten kaçın
- Sesinin yetmediği şarkıları tranzpoze et. Oraya geldiğinde bağırmadan söylemeye, sesinin gelmeyeceğini anladığında, zorlamak yerine orada susmaya özen göster.
- Diyaframını özellikle geliştir. Ses tekniklerinden önce, diyafram nefesini öğren. Eğer hala göğsünden nefes alıp veriyorsan (günlük hayatta da), o zaman, zaten baştan yanlış yapıyorsun. Bir an önce göğüs nefesini devre dışı bırakıp diyafram nefesi almaya ve alışmaya çalış.
- Yine ouz 1903 saçma sapan bir yorum yapmış işte yumurta buhar banyosu ses eklemez falan demiş. Ses aralığının hiç bir önemi yok. Kaç oktav sesinin olduğununda. Eğer düzgün kullanmayı bilirsen ve doğru kasları çalıştırır gırtlağına yüklenmeden şarkı söylersen, istediğin kadar pes ve tiz sesler verebilirsin. Bunun için boğazının çok rahat olması şart. Bu yüzden de boğaz ve ses kaslarının yumuşatacak her şeyin sesinin üzerinde doğrudan etkisi vardır.
- Yine ouz 1903 ün dediğinin aksine, ses ve diyafram egzersizinden önce, ön hazırlık şarttır. Yani egzersiz yapmadan önce, kaslarının rahat olması lazım. duş almak, buhar banyosu, gargara yapmak, ılık sıcağa yakın şeyler içmek, vucudunda gerginlik varsa, sinirliysen biraz çıkıp dolaşmak, vucut kaslarını dinlendirip gevşetmek vs ses ve diyafram çalışmalarından önce çok işe yarar.
Aklına takılan başka şeyler varsa sorabilirsin. Ben de uzman değilim ama solistim ve bir çok araştırma yaptım. Uzmanlarla görüşme fırsatımda oldu, gerek şan hocası gerek bu konuda uzman doktorlar vs.
Şunuda ekleyeyim. Bu işi türkiyede profosyonel boyutta bilen çok az kişi var. Ve Türkiyede şarkı söyleyenlerin çoğu, yanlış tekniklerle şarkı söylüyor. Bir çok teknik mevcut ve hiç biri Türkiyede verilmiyor, tabi bu tekniklere kendi başınıza çalışmanız tam tersi zararlı.
Şimdilik aklıma gelenler bu kadar. Biraz uzun oldu ama bu şakaya alınacak bir konu değil. Ses eğitimi ve şarkı söyleme tekniği, enstruman çalmaktan çok daha zordur.
|