18. |
Herkes muzik bilgisinin üst seviyede olması lazım, yok işte çok iyi bilmen lazım armoni vs vs demiş de, asıl olması gereken şeyi yazmamış kimse.
Serdar Ortaç da beste yapıyor ve o adamın müzik bilgisi belki türkiye de çok az kişide vardır. Bu bir gerçek, ama şarkıları ve yaptıkları da bir o kadar iğrenç ve muzik adına bir lekeden ötesi değildir. Sonuçta, bir kompozisyon yazıyor bütün muzik kurallarını işin içine katarak, ama gel gör ki rezalet yapılan şeyler.
Bu demek oluyor ki, herşeyden önce gerçekten yoğun şeyler hissetmen lazım. Muzik, daha iyisini dinleyene kadar daha kötüsünün en iyi geldiği karmaşık bir sanattır. Bir çok şey göreceli olduğu gibi, pek az şey kalitelidir. Hele ki günümüz Türkiyesinde (genel anlamda dünyada da böyle), PoP muzik kültürünü bile bozup, iki dıptısla üstüne arabesk okuyarak zehirlediler. Aslında PoP kültürü çok kaliteli ve üst düzey bir muzik olmasına rağmen, PoP u eğlence ya da kurtlarımızı dökelim kıvamına getirdiler.
Bir beste, ağıt yakmaya benzer. Nasıl ki, sarı gelinler, ya da folk şarkılar, eski aşıkların ellerinden dillerinden tamamen yüreklerini ortaya koyarak çıktıysa, daha ötesi yoktur zaten.
Yapılan eserde, dissonant problemleri, ölçü hataları, basılan yanlış notalar vs, bestenin iskeleti oturduktan sonra değiştirilip düzenlenebilir. Ama ham madde olarak, temelinde beste de problem varsa, istediğin kadar armoni bilgin, muzik bilgin olsun, istediğin kadar kaliteli kayıtlar yap, sonuçta ortaya çıkan eser vasatın altında olur hep. Vitrinde göründüğü gibi değildir yani hiç birşey.
emprovizasyon improvisation(doğaçlama) mesela, en iyi Jazz da yapılır. Çünkü caz kalıpları tamamen işin matematik kısmıdır. Kulağına hoş gelir, notaların birbirini belli kalıplar içerisinde takip etmesi, enstrumanların belli bir senkronizasyon içinde tekrar etmesi vs tamamı doğaçlama bir kompozisyondur. Seri konuşup karşılıklı dinlemeye ve bundan haz almaya benzer. Ama bu demek değildir ki, bunun için de duygu var. Duygu yoğunluğu yoktur her Jazz parçasında. Olması da gerekmez, kaldı ki amaç da bu değildir zaten.
Ben sorunu "Beste nasıl yapılır?" olarak almıyorum. Şayet böyle bir sorunun bir cevabı yok. Ben sadece şu konuda yardımcı olabilirim sana:
Bir besteyi yaptığın vakit, onu düzenlemek, hatalarından arındırmak, ham maddeyi işlemek için, muzik bilgisine ihtiyacın var. Kimse sana duygulu bir hikaye yazdırma tekniğinden bahsedemez. Sana sadece, bir kompozisyon nasıl yazılır, bunun bilgisini verebilir. İçerik, öğretilemez, öğrenilir.
Beste yapmak da öğrenilir. Kendi deneyimlerinle, yaşam tarzınla, yaşadıklarınla, hissettiklerinle.
Herkesin bir hikayesi var sonuçta. Önemli olan bu hikayeyi nasıl anlattığındır.
İşte beste yapmak da eğer somut bir cevap istiyorsan budur: Herkesin içinde ortaya çıkmayı bekleyen eserler var, önemli olan bunu ifade edebilmeyi kendi kendine öğretebilmektir.
Belki biraz karışık ve anlaşılması zor söylediklerimin, ama başka bir anlatım şekli, ne yazık ki yok.
|