arkadaşlar şöyle anlatayım durumu guitar hero falan oynarken artık yetmediğine karar verdim hiç elime gitar değmemişken elektro gitar aldım (grg170dx ve marshall 15cd)2 ay boyunca evde kendim çalıştım,sonra çal dediklerinde birşey çalamadığımı farkettim çalsamda türkçe şarkılar pek gitmiyordu bende elektro akustik aldım hiç bare basmadığıma rağmen 2-3 günde hallettim elektro gitar tekniklerini ve artık hep ritmlerimi geliştiriyorum sınav olmadığı zaman 6 saat falan günde geçirdiğim oluyordu.Şimdi gelelim soruma madem böylede öğreniliyor neden klasikten başlanır ileride sorun yaşarmıyım bunları öğrenmek istiyorum kursa gitmedim kursa ne öğretiyorlar bilmiyorum ama gitsem yararı olur mu?
Gitara klasik gitarla başlanır hurafesi, birkaç sebepten çıkmıştır zannımca. Klasik gitar dediği orada aslında klasik gitar tekniğidir. Eskiden inanışa göre ki, bir yere kadar da katılıyorum, müzik ve armoni zenginliği açısından klasik gitar öğreticidir (yanlış anlamaya mahal vermeyelim; üstündür demiyorum öğreticidir diyorum). Ama her tarz gitar tekniğinin öğretisi ve çalım teknikleri farklıdır. Çoğu zaman da birbirine terstir. Yani elektro gitar tekniği, akustik gitar tekniği, klasik gitar tekniği, flamenko gitar tekniği... bunlar birbirinden çok farklıdır.
Önce bilinmesi gereken şey bence tabi ki katılmayanlar da olabilir: önemli olan gitar çalmak istemekle bir zanaat geliştirmenin yanı sıra aslında istenen müzik yapmaktır. Gitar müzik yapmanın yardımcısıdır ya da aracısıdır. Bu yoldan çıkılırsa, iyi bir gitarist olmak için nota bilmeye belki gerek duyulmayabilir ama iyi müzisyen olmak için nota bilmek şarttır. Nota'dan kastım da, diziler gamlar yani armoni bilgisine giren her şey. Gitar çalmak istemekle ilk akla gelen şey çok sesli müziğe bir adım olduğudur.
Benim tavsiyem, ne çalmak istiyorsan onunla başla. Parça çalmadan önce o parçaların içerdiği teknikleri iyi kavramış ve tam doğru pekiştirmiş ol. Çünkü tam pekiştirilmemiş teknik ile parça çalmaya çalışmak, yanlış öğrenilmiş tekniğin pekiştirilmesine neden olur. Yanlış öğrenilmiş bir tekniği düzeltmek ise, o tekniği yeni öğrenen birinin harcadığı çabanın kat kat fazlası çaba gerektirecektir.
Bol bol egzersiz.... Dünyanın en iyi gitaristleri bile hala egzersiz yaparlar. Yanlış öğrenilmiş teknik o an çalınan parça üzerinde etkili olmayabilir ama seviye ilerledikçe bir tekniğin bile yanlış öğrenilmiş olaması teknikler arası geçişlerde yavaşlamaya ve metronom kaçırmaya vs. sebep olur ya da olabilir. Yavaş yavaş, teknikleri oturta oturta çalışılmalı. Sonra zaten parçaların ne kadar kolay çalındığı seni bile şaşırtır. Hadi gitar çalıyorsun....
Bunun dışında bir yandan armoni bilgini geliştirip, dizilere ve akorlara hakim bir düzeye gelirsen. Şarkıları dinleyerek bile çalabilirsin. Aaa bu solada miksolidyen kullanmış deyip, oracıkta çıkartıverirsin.
Kursa gitmek önemlidir. Ama kurs alacağın yeri de iyi seçmelisin. Senin ne çaldığını nerede hata yaptığını görüp düzeltebilmeli. Tekniği doğru kavratabilmeli sana. Çok iyi gitarist'ten ders almak çok önemli değildir. Önemli olan ne kadar öğretebildiğidir. İyi hocalarda her zaman boynuz kulağı geçme durumu söz konusudur ve bundan dolayı da hiç gocunmazlar, çünkü onlar gitarist değil gitar; aynı zamanda müzik öğretmenidirler. Ama iyi de çalarlar... Yılların tecrübesi işte... :)
Yok benimki heves çok iyi gitar virtiözü olmak istemiyorum. Birkaç parça çalayım yeter diyorsan da, hangi hocaya nereye gittiğinin önemi yok, kendin bile çalışsan olur. Önemli olan 10 yıl sonra da gitar çalarken mutlu olmandır. :D
Kolay gelsin....
Not: Bana hiç akor öğretmemiş, onun yerine akorları bulmayı göstermiş olan, klasik ritmler öğretmek yerine şarkıları dinleyip, bütün halinde ritmi anlamamı sağlamış olması ve o zamanlar anlamamış olmama rağmen, bana çok şey katmış olduğu için şu an ilk ve son klasik gitar hocama sonsuz teşekkürlerimi sunmak isterim...
Flamenko ve Klasik parçaları öğrenmek istiyorsan tabi ki de Klasik gitarla başlamalısın - zorunlu diye bişey yok.
Akustik, Slide gitar öğrenmek istiyorsan ( ki slide gitar çok zordur), o zaman Akustikle başlamalısın.
Sadece Solo kastırmak istiyorum diyorsan, direk elektroyla başla ama tavsiyem illa akustik öğren. Şayet deli gibi sololar atarken elektroda, eline akustiği verirler mum gibi kalırsın:) Gözlemlenmiş ve denenmiştir tarafımca.
Hem Teorik hem Pratik başlarsan senin yararına olur. İnternette artık tonlarca egzersiz siteleri var. Pena tekniklerinden parmak ve picking tekniklerine, klasik tekniklerden slide tekniklerine kadar bir sürü. Ararsan bulursun, önemli olan gerçekten ne istediğin?
Gitar çalmayı çok istiyorsan, 2. ayda parmaklarının acımasına aldırış etmemen lazım. Gitar çalmak istiyorsan, "abi sen çalamazsın" diyenlere duymazlıktan geliceksin. Çok kaliteli bir gitar hocasına giden arkadaşımın abisi vardı. Parmakları kısa ve küt diye sen gitar çalamazsın dedi adam, ders vermek istemedi. Çocuk azmetti, 2 yılda adamdan daha iyi çalmaya başladı, karşısına geçip bir güzel alay etti.
istek, kontrollu ve yeterli çalışma ve disiplin, birazcıkta ritm ve metronom + senkronizasyon gibi muzik yeteneği, gerisi sadece egzersize bağlı. Elektro gitarı her zaman çalarsın. Tavsiyem en kısa zamanda bir akustik edinmen.
Kursa gıtmenızı tavsıye ederım . Çunku işin teorisini bilmek önemlıdır. Kulaktan görerek yada duyumla nereye kadar sonuçta . Klasık gıtarlada başlıcam dıye bır zorunlulugunuz yoktur. Ne istediğinize ne tarzı sevdiğinize ve yapmak istediğinize karar verin ve başlayın.
Ne tarz müzik çalmak istiyorsan ona özel enstrümanla başlamanı tavsiye ederim.Gitara klasik gitarla başlanır diye birşey yoktur.Onların asıl kasıt ettikleri şudur : şimdi gitara başlayan çok kişi 2-3 aya gitarı bırakıyor.Çünkü başlarda biraz basit egzersizlerle başlıyorlar ama ilerledikçe zorlaşıyor.O yüzden ben çalamıyorum çok zor diyerekten bir bahane uydurarak gitarı bırakıyorlar.Bildiğiniz gibi elektro gitarlar pahalıdır.En idealı 200-250 arası oluyor.Klasik gitarlar ise 50-60 tl şimdi elektro alırsın 250 tl verirsin 3 ay çalarsın azimli ve istekli değilsen bahane uydurarak bırakırsın.250 tl boşa gider ama klasik gitarla başlarsan 60 tl verirsin 3 ay çalarsın azimli ve istekli değilsen bahane uydurarak bırakırsın.60 tl boşa gider yani klasikle başlarsan en kötü ihtimale karşı 190 tl kar edersin(amfi haricinde).Ama eğer azimliysen , istekliysen ve çalacağım diyorsan.Ne tür müzik yapacaksan ona özel olan enstrümanla başla derim.Gitar dersi için Selim Işık adlı bir gitaristin internette 100 derslik elektro gitar dersi var.100-150 kişi oradan elektro gitar öğrenmiştir.Ben de 52. dersteyim baya bi ilerledim ve çok faydasını gördüm.Eğer internetten öğreneceğim diyorsan sana Selim Işık gitar derslerini tavsiye ederim.Bu arada gitarla çalışmaya başladığında egzersizlerini aksatmadan ve azaltmadan sürekli çalış derim.Başlarda parça çalmanın pek faydası olmaz.
Klasikten başlamak zorunda değilsin aslında...Kursa gitmekte zorunda değilsin...Hatta kursa gittiğinde hocanın anlattıklarını dinlemekte zorunda değilsin......
kursa gittiğin zaman senin ne istediğine bağlı olarak bir eğitim alırsın... genelde bu işi kendileri öğrenenler kulaktan doğaçlama şekilde kendilerini geliştirirler... notasyon olarak bilgi altyapıları zayıf çıkar... ayrıca her enstrümanın kendine göre bir teknik bilgileri gerekleri vardır... bişeyleri geliştirmek istiyosan bunun içinden geçen yol tabikide klasik gitar değil.. hangi enstrüman üzerinde yol kat edeceksen onun üzerinde ona dair altyapı al müzik dağarcığını o yönde geliştir.. eğer kursa gidecek olursanda karşına nota çıkar nota üzerinden eğitim verilir... her enstrümanın temeli notadan geçer... bu işin adıyla tekniğini teorisini geliştirirsin tek farkı bu
Gitara klasik ile başlamak zorunlu diye bir şey yoktur, bunu diyenlere kulak asma, hiç birşey bilmedikleri açık. Gitara elektro ile de başlarsın klasik ile de bass ile de akustik ile de, ilerde bir problemde yaşamazsın, aksine daha bile faydası olur. İyi birinden özel ders alırsan tabi ki faydası olur, hem çalım olarak hemde teknik olarak çok faydası olur. Teknik dediğimde nota bilgisi gamlar mamlar şerbete damlar işte :) ama onlarında yararı var tabi, eline alan gitar çalar ama teknik bilgiye sahip olmanın faydası var