akustik bir gitarım var lag t 66 yaklasık 1.5 yıldır kullanıyorum 3 4 defa tel degıstırdım ... bunun harıcınde gıtarıma ne bır sap ayarı ne de baska bır ayar yaptırdım . gecen aylarda gıtarım sadece bır perdesınde 11 ıncı perde nın ınce ' e ' mi telının 11 perdesınde ... ne kadar net basarsam basayım bır cızırtı tarzında bır ses gelıyordu ... bır muttet sonra bu ses gıttı ... ve suan tekrar bas gosterdı ... kayserıde yasıyorum ... acıkcası sap ayarı gıbı ayarları yapıcak pek ıyı bır muzık evı yok , sap ayarı yaptrmak ınce ıs oldugunu duydum yanlıs yapıldıgında gıtarda kalıcı hasar burakabılır yor mus ... bunu kendı ımkanlarım la yapabılır mıyım ... yapamazsam onere bılecegınız bır yontem var mı ... ıyı gunler
Öncelikle teknik konuları ve daha önce açılmış konuları tararsanız sap ayarı ile ilgi en az 100 soru ve buna verilmiş birçok profesyonel cevap bulabilirsiniz. Ancak soruyu sordun bende okumuş oldum açıklayalım ve bilgimizi paylaşalım. Senin gitarının sorunu sap atması gibi gözükmüyor. Sap atmalarında cızlamalar öyle sadece 1 perdede olmaz aynı bölgede bir kaç perde ve telde olmalıdır. Bu cızlama bahsettiğin gibi önce cızlayıp sonra kaybolup sonra tekrar geliyorsa. Nemle alakalı bir durum gibi il, ülke. Bölge değişimlerinde nem değişikliklerinde, bir çiçeğin veya kombi peteğinin yanında bırakılan Ensturuman ağaç olduğu için nem alır veya verir buda bahsettiğin gibi cızlamalara sebep ev içersinde ensturumanını böyle şeylerden uzak tutacaksın. Ancak bu cızlama kalıcı olursa bir truss rod ayarı yapılabilir zor değil burgu kısmında olan vidaya aynı ölçülerde bir alyan denk getir Bu vida sağa veya sola döner çevirdiğin yönde vidayı çevirdikçe ya cızlama yok olacak yada artacaktır cızlama artarsa vidayı ters yöne doğru cızlama geçinceye kadar çevir. truss rod diye bahsettiğim çubuk sap içine gömülü bir çubuktur ve ucunda bahsettiğim vida başı vardır vida döndükçe bu çubuk iç veya dış bük ey şekil alır ve klavyeni de bu şekle sokar diyelim klavyene baktığında bir çukurlaşma durumu varsa turss rodu çevirdiğinde bu bölgeye çubuk içten direnç yapacak ve klavyeni düzeltecektir. Çukurlaşmadan kaynaklanan cızlamalar geçecektir. Burada dikkat edilmesi gereken konu eğer kendine güvenemiyor isen vidayla oynama oynayacaksan da başladığın yöne doğru tur say ve eski yerine vidayı geri getir. vidayı fazla zorlamamak, her turla birlikte cızlayan yeri kontrole etmek önemli eğer çevirdikçe başka yerlerde de cızlamalar başlar ise işlemi sonlandır gerisi senin yapacağın bir şey değil vidayı eski konumuna getir Truss rod ayarı kolay bir şeydir ancak gitarını iyi tanıyan arkadaşların yapması gerekir.cızlama turss rod ayarı ile gitmez ise tel yüksekliğine bir bakmak gerekir.12 fredde ince mi tel arası yükseklik maxımum 3 mm mınımum 2.50 mm arası , kalın mi de ise 3.2 ila 3.5 arası yükseklik standarttır. Tel yüksekliğin 12 perdede bu ölçülerdeyse ve truss rodlada düzelmiyor ise ferd tesviyesi gereklidir. Ancak teller bu ölçülerin altındaysa telleri biraz kaldırmak cızlamayı biraz keser yok bu ölçülerden de yüksek ise ciddi bir sıkıntı vardır telleri düşürdüğünde cızlama her yere yayılacağından son çare ferd tesviyesi gereklidir.
Bu kadar işlemde yapacağın şey tel yüksekliğini kontrol et eğer sıkıntı yok ise turss rodla kalvyenini ve cızlayan yeri düzelt daha fazlası senin yapabileceğin bir şey değildir.bir luthire götür. Unutmadan söyliyim kullandığın telin kalınlığını değiştirdiğiysen buda cızlamaya sebep olabilir.
eğer varsa ozaman gitarda bi sorun vardır (fretlerde yada sapta) ve büyük ihtimalle düzeltilemez.
eğer sonradan olduysa büyük ihtimalle sap atmıştır. (zira akustik gitarlarda sap atma olayı çok olur)
sapın atıp atmadığını kontrol etmek için: -- sap kontrolü yapın. (burguların ordan dik bir şekilde gövdeye doğru bakıp gözle görülür bi yamukluk olup olmadığını kontrol edin) -- entonasyon sorunu olup olmadığına bakın. (gitarı hassas bi şekilde akord ettikten sonra en alttaki mi telinin 12. perdesinin mi tonunu verip vermediğini tuner yardımı ile kontrol edin. standart bi gitarda 12 perdeler akord düzenindeki tonları vermelidir.)
eğer entonasyon sorunu varsa, (yani en alttaki mi teli boş halde mi notasını vermesine rağmen, 12. perdesi mi notasını vermiyorsa) entonasyon sorunu ver demektir ve sap ayarı yapılabilr. sap ayarının bir profesyonel tarafından yapılması gerekir yoksa gitarda sap kırılmaları, sap çatlamaları, akord tutmaması gibi kalıcı hasarlar oluşabilir.
ama eğer bir profesyonelden yardım alamıyorsanız ve mesuliyeti üstleniyorsanız kendinizde sap ayarını yapabilirsiniz. gitarın iç kısmında, sap tarafına doğru, alyan anahtarı ile çevrilebilen bir vida bulunur. uygun alyan anahtarı ile bu vidayı aşağı doğru çok yavaş hareketlere çevirin. yavaş ve milm milim çevirmeye dikkat edin. düzelinceye kadar çevirin ve işlemi bitirin.